Friday, 21 October 2011

Waarom biologisch katoen wordt popular ?

Het verschil tussen katoen, polyester/katoen en biokatoenVeel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen katoen en bio-katoen (ook wel bekend als biologisch of organisch katoen). Bio-katoen heeft dezelfde eigenschappen als gewoon katoen met het verschil dat organisch katoen op een duurzame manier is geproduceerd. Niet alleen is het goed voor het milieu aangezien er geen kunstmatige meststoffen en pesticiden gebruikt zijn tijdens de productie, maar ook is er tijdens de productie op toegezien dat deze ethisch en onder sociaal verantwoorde omstandigheden plaatsvindt. Door de hele productieketen heen! We zijn er trots op dat bijna al onze katoenen T-shirts geheel gemaakt zijn volgens de procedures en richtlijnen van MADE-BY; hetgeen betekent dat wij gebruik maken van 100% biologisch katoen, en dat productie dus ook onder sociaal verantwoorde omstandigheden is gemaakt. Je kunt deze herkennen aan het onderstaande logo. Meer producten volgen!Om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen is genetisch gemanipuleerde katoen ontwikkeld. Bij de genetisch gemodificeerde kan tot minder dan 80% chemicali├źn worden gebruikt. Inmiddels is het grootste deel van de katoenteelt genetisch gemodificeerd en is de teelt van de originele katoenplant op verschillende plaatsen zelfs verboden.


Organische katoen
Organische of biologische katoen wordt verkregen van niet-gemodificeerde katoen en wordt verbouwd bestreden met andere insecten of door de planten te besprenkelen met kruidenmengsels. Het plukken van de katoen gebeurt met de hand. Om de landbouwgrodn niet uit te putten wordt de teelt van katoen afgewisseld met granen en peulvruchten.


Hoge kwaliteit vs hogere prijs
Het is wel duidelijk zijn door die specifiekke process dat organische of biologische katoen duurder is dan de ouderwets geteelde katoen.

Katoen of Gossypium is veruit de belangrijkste natuurlijke vezel voor de textielindustrie. Katoen is sterk, duurzaam en ademend en neemt qua gebruik in de wereld nog altijd toe.

De kwaliteiten van ruwe katoen worden door de vezellengte bepaald. Hoe langer de katoenvezel, hoe lastiger het is om te verbouwen en hoe ingewikkelder het verwerkingsproces. De lengte van de vezel en dus de katoenkwaliteit is bepalend voor de prijs.

Geschrijven vanuit verschillende bronnen

No comments: